Horsch

Horsch (42)

A tarlóhántás mind fontosabb lesz, illetve az hogy a talajban miként lehet a nedvességet megtartani. Ennek a sekély és ultra-sekély talajművelés a záloga. Lehet sekély mulcskultivátorral vagy rövidtárcsával. A kultivátor földet is visz magával, egyengeti a felszínt, a tárcsa flexibilisebb, mert akár egy megdőlt állományban is gond, dugulás nélkül tudunk dolgozni.

A HORSCH Joker egy igen univerzális rövidtárcsa. A termelő ízlésére konfigurálható. A csipkés tárcsák párosával vannak felfogatva a tartókarra, így a megnövelt átömlő keresztmetszetnek köszönhetően a nagy mennyiségű szármaradvány sem okoz gondot. A széles gumibakozás pedig még igen kötött talajokon is tartja a tárcsa szögállását és a talajban a pozícióját, nem mozdul el oldalra. A csapágyak hosszú élettartamáról a kimagaslóan precíz robotok által való összeszerelés és a karbantartásmentes megoldás gondoskodik. 

Read more...

Az utóbbi néhány év egyre jobban beigazolja az előző kb. 20 év folyamatos mulcsos technológia mesét. Mert sokan nem hittek benne... „Nem jó, nem lehet, majd úgyis 3-4 évente meg kell szántani...”

Amikor körbe nézünk, akkor azt látjuk, hogy egyre többen mulcsos technológiában művelik a talajaikat, sikeresen, még ott is ahol kukoricát termelnek, a bátrabbak – bár sokszor félkegyelműnek tartottak – már notill-eznek!

Read more...

Sekély, intenzív, No-Till? Ezek a kérdések is foglalkoztatnak nagyon sok termelőt.

Mit tudunk tenni azért, hogy helyben minél több vizet tudjunk tárolni, hogy a téli csapadékot minél tovább hasznosítani tudjuk. A vízgazdálkodás egy tudomány, amit jó lenne egy egész régióban egyként kezelni. Lehet, hogy néhol, némely földtulajdonost negatívan érintene, de ennek a költségeit a közösség kellene állja.

Read more...

Az elmúlt év nagy aszálya és az idei tavaszi porviharok után nagyon sokan csak bólogatnak, igen kellene valamit tenni a talajművelés terén. Jó lenne valamit változtatni. De sokan a NoTill-t sem merik bevállalni, nem ismerjük, félünk tőle, mi lesz, ha nem válik be?

A mulcsos technológia egy járható útnak tűnik. Az intenzív forgatástól egy kicsit eltávolodni, a talajt a szükséges minimumon bolygatni, a talajéletet pluszban támogatni.

Amióta hozzányúltunk a földhöz, romboljuk azt. Hol kisebb, hol nagyobb intenzitással. A gyom-irtás, takarónövények terminálása körül sem egészen tiszta a helyzet, hogy mechanikusan vagy totálissal való leégetéssel történjen. Mindegyiknek éppúgy van előnye és hátránya, a kérdés csak az, hogy melyik érint minket közelebbről?

Read more...

Az igen intenzíven és talajtakaró nélkül maradt földek felszínét viszi a szél és a víz is. Ez a tavaszi simítózások, magágy készítések után mindig is így volt, csak most a véletlen baleset és a tavalyi extrém aszály után egyre több ember kezdi felismerni, hogy még ilyen jelenség is van. A gond azzal van, hogy az extrémitásokból van egyre több. A csapadék nem rendeltetés-szerűen jön, enyhébbek a telek, de úgyszintén csapadékszegényebbek. A nyarak egyre szárazabbak és melegebbek.

Sokan a víz tárolásában látnák a megoldást, azonban jó tudni, hogy csak téli csapadékkal a kukorica nem húzza ki az aratásig. Ehhez tájszerű vízgazdálkodásra lenne szükség, ami valószínű, hogy már nehezen lesz megoldható, mert nagyon sok ember magántulajdonát sértené.

Read more...

A vetés az alapja az aratásnak, ez teljességgel igaz, ha nem vetünk nem is lesz mit aratni. Azonban nem mindegy, hogy miként történik ez a művelet. Nagyon sokszor lehet látni olyan személyeket, akik „elszórtam műtrágya szóróval és rekord termésem lett” szólamokkal dicsekednek és még igaz is lehet. Erre mondják felénk, hogy még a vak tyúk is talál szemet.

A stabil, folyton magas termést elérő termelőknek azonban más a véleményük!

A kukoricánál a növény nemesítők is elárulják, hogy a termés szempontjából első helyen a vetőmag pontos mélységbe történő lehelyezése áll! Ez után következnek a többi szempontok. Ezért néz úgy ki egy szemenkénti vetőgép ahogy. A vetőtárcsák, mélységtartó kerekek, stb… 

Read more...

Elkezdődött az új év és olyan az érzésünk, mintha késő ősz, vagy kora tavasz fogadna. Az első rovarölő kezelések az év első napjaiban már megtörténtek. Az egyre enyhébb telek egyik eredménye, hogy természetes úton kisebb a rovarok pusztulása, így pl. a repcében már január első napjaiban kezeléseket kellett eszközölni. Egy másik érdekesség, hogy a késő őszi vetések nagyon jól érzik magukat és erősödnek, a korai vetések pedig lassan kinövik magukat az egészséges „méretből”. Ellenben a takaró növények is nagyon jól viselkednek és végzik a dolgukat!

A talajművelés egyre jobban specializálódik. Az aszályos évek lassan kezdik megtanítani a termelőket a helyesnek tűnő talajművelésre. Ezt látjuk a különböző gyártók által kínált kiegészítő munkaeszköz portfóliókon is. Az utóbbi két három évben megjelentek a különböző sekély művelésű munkagépek és egyre nagyobb népszerűségnek is örvendenek. 

Read more...

Az elmúlt minimum 50 év korszerű (ma már korszerűtlen) szuper-intenzív termesztéstechnológiák mellett oda jutottunk, hogy a legtöbb termőterületről eltűnt az igazi termőréteg!

Az ökröt és a lovat lecseréltük traktorra, azonban az eszközök zöme maradt. Újabbak, modernebbek lettek, de a technológia nem változott. Amíg korábban a paraszt hátul ballagott és látta a munka eredményét a traktorra való váltásnál már ez is megszűnt. A sok és egyre több lóerő, egyre több olyan dolgot engedett meg a termelőknek, amit korábban nem tudtak elvégezni, így a hiba faktor is egyenes arányban nőtt a lóerővel.

Read more...

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz, (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanyag (a helyzet ugyanaz). Megy fel mindennek az ára. A válság kezdetén vagyunk, lesz ez még rosszabb is.

Természetesen az előrejelzéseket figyelni kell, de ha lehet ne foglalkozzunk a válsággal. Úgyis legtöbbször olyan dolgok történnek, amit mi kis emberek nem tudunk befolyásolni. Általában a politikának a válság-propagandája arra jó, hogy a korábbi melléfogásait eltakarja.

Read more...

Az elmúlt negyven év klíma előre-jelzései kezdenek beérni. Azonban az utóbbi években mintha az extrémitások még inkább felerősödtek volna. Ez azt jelenti, hogy a nagy meleggel járó szárazságot a hirtelen és nagy mennyiségű csapadék követi. Lehet, hogy nagyon sok termelőnek át kell gondolni a vetésforgót!

A talajművelés vagy éppen nem művelés is nagyon terítéken van. Sokan úgy gondolják a talajból akkor nem veszítenek nedvességet, ha az nem lesz művelve, csak direkt vetés és aratás legyen. Közte meg némi növényvédelem. Szerencsénkre a HORSCH család már a 60-as évektől próbálkozik a minimális talajműveléssel, így látjuk hol vannak a nehézségek és mit kell tenni azért, hogy a terméseket stabilizálni tudjuk.

Read more...