Axiál Kft.

Axiál Kft. (31)

A HORSCH kiegészíti a növényvédelmi termékkínálatát, új fúvókasapkákat bevezetve az idei szezonra. Ezzel a cég a sávpermetezés koncepcióját folyamatosan tovább-gondolja és fejleszti. Az Agrotoppal közösen egy éven keresztül végeztek kiterjedt teszteket a kijuttatási pontosság és eloszlás vizsgálatára, valamint a fúvókákat optimalizálták és átalakították, hogy még jobb kijuttatást biztosíthassanak a szántóföldön.

A fenti kísérletek eredménye két olyan fúvókasapka, amelyek lehetővé teszik a sávos kijuttatást egy szabványos szántóföldi permetezővel szinte minden szokásos sortávolságnál és így még nagyobb rugalmasságot biztosítanak a sorok kezelésénél.

Read more...

A kukorica és napraforgó vetése után aktuálissá válik a gyomirtásuk, tisztán tartásuk. Ezt a műveletet lehet kémiailag, mechanikailag vagy a kettő kombinációjában végezni. Egyre többen szeretnénk egészségesen hosszú életet élni. Az egészséges élethez általában az egészséges élelmiszerre is szükség van természetesen a mentális higiénia mellett.

Az egészséges élelmiszert vegyszer maradék-mentes alapanyagból lehet előállítani. Így lehet, hogy a termés valamennyivel kisebb lesz, de az a helyzet, hogy a termelők maguk is el kellene gondolkodjanak, hogy ők is ugyan azt eszik, amit termelnek. A mentes alapanyagra mindig lesz kereslet. Az elmúlt évtizedekben az volt a szlogen, hogy miként lehet eltartani olcsó alapanyaggal a föld lakosságát. Most megláthattuk, hogy a két éve tartó válságban – megfejelve az orosz – ukrán (?) konfliktussal – az olcsónak szánt vagy gondolt alapanyag mennyire olcsó.

Read more...

Magasak az input árak, a műtrágya, a gázolaj, a növény-védőszer, ezzel párhuzamosan nőttek a termények árai is. Szárazság, akár mondhatni aszály van. Több erdei patakocska, ahol tavasszal mindig folyik víz, már most ki vannak száradva. A szántásokról az erős szél úgy elvitte a száraz réteget mintha sivatagban lennénk. 

Mit lehet csinálni, hogy a terméseinket biztosítani tudjuk?

Az első, hogy szemléletváltás kellene végbe menjen. Az intenzív forgatásos talajművelés esetleges növényegészségi előnye lassan megkérdőjeleződik a termesztésbiztonság oldaláról. Amennyiben hosszú távon a csapadék mennyisége csökken vagy éppen extremitások erősödnek, vagyis sokáig nincs csapadék, utána meg egyszerre jön sok, ezt a sokat meg kell fogni, helyben tartani.

Read more...

A növényvédelem a GreenDeal hatására még nehezebb lesz. A csökkentett mennyiséget még pontosabban kell a célba juttatni. Már most sok helyen a gyomirtásban rezisztencia alakult ki a gyomirtó-szerekkel szemben. A kisebb dózissal még hamarabb megtörténhet ugyanez, amennyiben elavult technikával dolgozunk.

Miként alakul ki a rezisztencia? – Röviden csak annyi történik, hogy néhány gyom nem kap elég mennyiségű gyomirtót, nem pusztul el, magot hoz, aztán ezekből a növényekből is a következő években megtörténik ugyanez, egyre többen lesznek és egyszer azt látjuk, hogy nem működik állományban a gyomirtó-szer. Ezt Magyarországon a déli régiókban a fenyércirok esetében lehet tapasztalni. Erre azonban egy másik dolog, a monokultúra is rásegít!

Read more...

Az elmúlt évre visszagondolva azt látjuk, eléggé drasztikusan megmutatta, hogy mennyire a víz az úr! Az extrém időjárási jelenségek földrészünkre is egyre többször betörnek.

Tornádó Csehországban? Óriási árvizek. A másik oldalon meg aszály. Van, ahol az aszály nagyon megfogta a terméseket (3-4 tonnás kukorica). Nyugat Európában pedig a sok csapadék miatt (sok felhő – kevés nap) a vártnál kevesebb termett, valamint az aratás vége felé már fekete búzát is arattak. Ez is nyomja felfelé a termények árát. Ezen felül Észak-Amerikában (Kanada) is óriási a termés kiesés, valamint Brazíliában is jó néhány százalékkal kevesebb lett a kukoricatermés. Most nem kell mondani, hogy rövid távon egyelőre merre fog tartani az ára. Amennyiben a műtrágya árak is tartósan magasak lesznek, maradni fognak az úgymond „veszélyes” árak.

Read more...

A gép aktuális helyének meghatározása a szántóföldön vagy a vetőgép vezérlése egy alkalmazással – ez megvalósítható a HorschConnect-tel. A cél az, hogy az adatcsere a gép és az ügyfél között a lehető leghatékonyabb legyen, és hogy jobban összekapcsolódhasson az ügyfél, a kereskedő és a HORSCH. 2022-től a digitális HORSCH-világ a végfelhasználók számára is használható lesz, és folyamatosan bővülni fog.

A HorschConnect a csatlakoztathatóság és digitalizáció új termékcsaládja. Magában foglalja a HORSCH gépek és rendszereik digitalizálásával kapcsolatos összes fejlesztést és funkciót, mint például a MobileControl alkalmazást, amely lehetővé teszi a gépek okos-telefonnal történő vezérlését, vagy a HorschConnect Telematics Portalt a telemetriai adatok rögzítésére.

Read more...