Toptex kazaltakaró – nemcsak lovasoknak

A felelősen gondolkodó gazdálkodók számára komoly problémát okoz az állatok számára megfelelő minőségű alom és takarmány biztosítása. Magyarországon a legolcsóbb megoldás nyilvánvalóan a szalma és széna használata lenne, de fedett tárolók híján a tavaszi hónapokra komoly problémát okoz a nyári frissesség megőrzése. Erre talált megoldást a MIXIO KER Kft., akik 2011 óta forgalmazzák a Toptex kazaltakaró ponyvát.

Mészáros Gáborral, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk.

Mi az a Toptex, és hogyan érdemes használni?

A Toptex kazaltakaró végtelenített rostokból álló, nem lebomló légáteresztő anyag, melynek alapanyaga 100% UV-stabil polipropilén. Az anyagot egy kedves barátom, a Gerber-lovasbirtok tulajdonosa mutatta meg, tudomásom szerint ők alkalmazták Magyarországon először.

Az erősen víztaszító, légáteresztő anyaggal beborítva a szalma- vagy szénakazlat elérhető, hogy az eső ne áztassa el a bálákat. Az anyag nagyon fontos tulajdonsága, hogy átszellőzik, vagyis a szél „átfúj” rajta, ezért viharok esetén is garantáltan a helyén marad. Légáteresztő tulajdonságai miatt természetesen a ponyva alatt – például őszi hajnalokon – összegyűlő és lecsapódó pára is kiszellőzik, így a letakart kazal száraz mikroklímája is elősegíti a termény frissességének megőrzését.

Mit jelent, hogy vihar esetén is a helyén marad?

Bizonyára mással is előfordult már, hogy az erős szél vitorlaként elfújta a takaróanyagot, vagy – rosszabb esetben – egyszerűen cafatokra szaggatta azt. A Toptex esetén ilyen nem fordulhat elő. Megfelelő rögzítés esetén a takaróponyva a legnagyobb vihart is stabilan átvészeli, ennek megfelelően évekig használható.

Hogyan kell rögzíteni?

A legtöbben egyszerűen lesúlyozzák, vagy a ponyva alsó részét átszúrva rögzítik azt a kazalhoz.

Át lehet szúrni? Nem szakad szét az anyag?

A Toptex rendkívül nagy szakítószilárdságú, négyzetméterenként 1 tonna teherbírású. Ráadásul a speciális előállítási technológiának köszönhetően a pontszerű terheléseket is nagyon jól tűri, így sérüléskor vagy átszúráskor sem hasad tovább.

Milyen más területeken használható még a termék, és milyen hasonló anyagokat forgalmaznak még?

A Toptex különböző vastagságokban elérhető, a vastagabb kivitel felhasználható például faapríték takarására, de létezik burgonya és cukorrépa védelmére kifejlesztett változat is. Mindezek mellett cégünk épp az idei évben kezdte meg a Nicolon márkanevű sílóvédő háló forgalmazását is, amely tíz éves élettartamával kiemelkedően hosszú ideig használható. Az érdeklődők cégünk honlapján www.mixio.hu részletes információkat találhatnak a további termékekről, valamint kollégáim is szívesen adnak szakmai segítséget.

Miért ajánlaná a gazdálkodóknak az Toptex kazaltakarót?

A Toptex kül- és beltéri alkalmazását a víztaszító és légáteresztő tulajdonságai mellett a kiemelkedő költséghatékonysága miatt javasoljuk. Az egységnyi anyag befedésére jutó költségei akár egy nagyságrenddel is kisebbek például egy fedett tároló építési költségeinél, és természetesen az igénybevett terület mérete is rugalmasan változtatható. A szokványos fóliás takaráshoz képest az időjárás és viharállóság, továbbá a rendkívül jó szellőzőképesség teszi versenyképessé. A fenti tulajdonságok együttesen eredményezik, hogy a Toptex alatt tárolt széna és szalma minősége a tavaszi hónapokra is első osztályú, így az érzékeny állatok gondozásához is szívesen ajánlom.

Elérhetőségek:

MIXIO KER Kft.

Cím: 1089 Budapest, Orczy út 12.
Telefonszám: 20/577-0111
Honlap: www.toptex.hu
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on szerda, 14 augusztus 2019 17:07
Rate this item
(1 Vote)