Az öntöződobok új generációja

A napjainkra jellemző szélsőséges klimatikus viszonyok mellett a vetőmag, a csemegekukorica, a zöldborsó, az ipari növények és jó néhány kultúra termesztése öntözés nélkül elképzelhetetlen. A szélsőséges vízháztartási viszonyokat mesterséges vízpótlással egyenlíthetjük ki, így növelhető a termésbiztonság, a tápanyagok feltáródása és az agrotechnikai beavatkozások pozitív hatása.

A KITE Zrt. Öntözési Üzletága országos lefedettségű értékesítési és szervizcsapattal rendelkezik. Szakembereink segítséget nyújtanak komplett öntözőrendszerek specifikációjának elkészítésében, pályázatos árajánlatok készítésében és igény esetén a finanszírozásban is. A 16 fős öntözéses szervizcsapat a gépek szakszerű üzembe helyezésén túl a kezelő személyzet oktatására is figyelmet fordít a folyamatos szakmai továbbképzéseknek és a megfelelő műszaki háttér biztosításának köszönhetően. Kollégáink mindenben a segítségére lesznek az Ön igényeinek maximálisan megfelelő, energiatakarékos, hatékony rendszer megtervezéséhez és igény esetén a finanszírozásához is.

Az automata öntöződobbal minden művelet könnyen és egyszerűen elvégezhető.

Szántóföldön és kertészetekben egyszerűen használható megoldás a csévélődobos öntözőberendezés. A KITE Zrt. által forgalmazott kisebb teljesítményű gépek 10-15, a közepesek 30-40, míg a nagy teljesítményű gépek 60 hektáros területet is képesek lefedni. Az öntöződobok nagy előnye a kiváló ár-érték arány (hektáronkénti bekerülési értékük alacsony), a mobilitás, a megbízhatóság és az egyszerű használat. Szervizigényük minimális az egyszerű konstrukcióból adódóan. Mobilitásuknak köszönhetően könnyen szállíthatók, és így az öntözési idényen kívül akár a telephelyen is tárolhatók. Az öntöződobok tüzihorganyzással felületkezelt szerkezeteinek köszönhetően teljes védelmet kaptak az időjárás viszontagságaival szemben.

Öntözőkonzolok

Az öntözőkonzolok használatával kíméletesebb és energiatakarékosabb öntözést hajthatunk végre a dobos öntözőrendszereinkkel. A konzolok kiváló cseppképzésének köszönhetően csökken a cseppméret, mely kíméli a növényeket és így megelőzhető a talajerózió. A konzolok képesek alacsonyabb nyomással is (1,5 bar) dolgozni, ami jelentős energiamegtakarítást jelent. Kiváló eszköz lehet kelesztő öntözéshez, illetve alacsonyabb kertészeti kultúrák kíméletes vízpótló öntözésére.

Szivattyúk

Amennyiben a szivattyú kiválasztásánál körültekintően járunk el, az nagymértékben csökkentheti az üzemeltetési költségeinket és az öntözési rendszer kiváló működését is szavatolhatjuk vele akár évtizedekig is.

A specifikálásnál figyelembe kell venni a térfogatáramot és a nyomásigényt (melyet meghatároz a gép nyomásigénye, a gerincvezetéken  és a rendszer egyéb részein fellépő nyomásveszteség). A terület adottságai és a vízforrás alapvetően meghatározzák a rendszer specifikációját. A megfelelő vízhozam és nyomás elérése érdekében alkalmazhatunk dízelmotoros szivattyúaggregátokat, traktor meghajtású TLT szivattyúkat, vagy ha a feltételek adottak, elektromos szivattyúkat is.

A szivattyúaggregátorok automatikus leállító funkcióval rendelkeznek, ami az alacsony olajnyomás, öntözési nyomás vagy üzemanyagszint, a magas motorhőmérséklet és a generátor hibajelzése esetén nyújt védelmet. A szivattyúaggregátorok magasabb szintű vezérléssel vagy akár távirányítással is rendelhetők. Ebben az esetben beállítási lehetőség nyílik a kívánt nyomás tartására és az öntözés indításakor a nyomás fokozatos felépítésére, így kímélve a rendszert.

Balogh József, KITE Zrt.

Elérhetőségek:

Cím: 4181 Nádudvar, Bem J. u. 1., Pf.: 1.
Telefon: 54/480-401
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap:
www.kite.hu

Forrás: https://hirfigyelo.fruitveb.hu/magro-hu/az-ontozodobok-uj-generacioja/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on péntek, 28 február 2020 11:11
Rate this item
(1 Vote)

Media

: