Horsch

Horsch (18)

A repce vetését hamarosan mindenütt befejezik. Az összterület méretéről még nincs pontos adat, de lehet, hogy a magas ár megmozgatta sok termelő fantáziáját és a csökkenő tendencia megfordul. A gabona ára is az egekben és azt is látjuk, hogy a németországi termések is elég gyengék, sok helyen a nagyon sok csapadék miatt majdnem fekete búzát arattak. Ez elmond mindent arról, hogy az árak továbbra is milyen úton mozognak.

A Horschnál a fejlesztések nem álltak le és már elkezdték a ProfiBio munkagépek gyártását is. A ProfiBio a mechanikus gyomirtás gépeit öleli magába. Megtalálható a Cura gyomfésű, a Transformer sorközművelő, a sekély „feketén tartó” Finer is.

Read more...

Az aratás jól haladt, de mégis sok helyen csúszott. A jég sehol sem jön jól, de a csapadékra nagyon nagy szükség volt és van. Több termelővel beszélgetve a termések jók, átlagon felüliek. Az őszi korai vetések eredményei kimagaslók úgy minőségben, mint mennyiségben, a későn vetett búza parcellák húzzák le az átlagot.

A tarlóhántások szépen követik az aratást, azonban még mindig nagyon sok helyen az a megszokott, ha elvégezték az aratást akkor fognak neki a tarlóhántásnak. Érdemes lenne ezen változtatni és azonnal a kombájn mögött elvégezni, ugyanis ekkor sokkal könnyeben lehet tarlót hántani, mint akár 4-5 nappal később. 

Read more...

A kalászosok már szőkülve ringadoznak a határban, beindult az aratás. Több termelővel is beszélgetve, egyik nagy kérdés a repce. Volt olyan hely, ahol a virágzásban havat kapott, relatív szárazabb idő volt a kötések idején, na de majd a mérleg megmutatja, hogy hol állunk, és az elmúlt időben szokatlanul megugrott árak majd korrigálnak valamit.

A repce termesztésére nagyon sok termelő egyre kritikusabban tekint. A nagy számban kivont rovarölő szerek hatására sokan kockázatosnak tartják az ilyen költségigényes növény termesztését. Sokan más alternatíva felé nézegetnek. Van, aki napraforgót van, aki szóját és más növényeket tervez termeszteni. Amennyiben egyre többen gondolkodnak így, az azt jelenti, hogy a piacon kínálati hiány állhat fenn, így az ára is meglódulhat.

Read more...

Horsch LEEB AX

Published in Horsch

A növényvédelem egyre érdekesebb lesz! Azt mindenki tapasztalja, hogy a növényvédő szerek portfóliója egyre kisebb. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt szerekkel úgy kell sáfárkodni, hogy minél tovább tudjuk őket hatékonyan használni. Az összevissza permetezés a szűk vetésforgóval párosítva hamar kiválthatja a rezisztenciát, és akkor elég nagy gonddal állunk majd szemben!

A Horsch és a LEEB mindig arra törekedett, hogy egészséges legyen a talaj és a környezet. Ezért is találhatók meg a Horsch gépek között a mulcsos és direktvetési technológia eszközei. A LEEB szórókeret-vezérlés azt eredményezi, hogy a megszokotthoz viszonyítva óriási az elsodródás csökkentése!

Read more...

A Horsch közel 30 éve gyárt szántóföldi kultivátort. Az alapigény azonban azóta sem változott: a mulcsos talajművelés alapjai még mindig ugyanazok.

A talajművelés a kombájn mögött kezdődik. A tarló hántása az egyik legfontosabb művelet, ha a víz megőrzéséről van szó. A tarlóhántással elvágjuk a kapilláriscsöveket és a növényeket, hogy ne tudjanak kipárologtatni. Az, hogy milyen géppel végezzük a tarlóhántást, ízlés kérdése. Van aki nehéztárcsával, van aki rövidtárcsával, van aki szántóföldi kultivátorral és olyannal is találkozunk, aki semmivel.

Read more...

Látni a fényt az alagút végén! Lassan felmelegszik az idő, elindulnak a magágykészítők és ezután nemsokára a napraforgó és a kukorica is a földben lesz. A márciusi hideg hatására nehezen indulnak az őszi kalászosok, sok helyen látni, hogy lehengerezték a vetéseket, és ami ennél még érdekesebb, egyre többen kezdenek gyomfésűvel is dolgozni.

A vetések után lassan elgondolkozunk az őszi vetéseken is. A repce termesztése egyre érdekesebb, nehezebb lett a védekezés, így sokan elgondolkoznak a további folytatásról. A Horsch kifejlesztett egy StripTill technológiát, amellyel a repcének a legjobb feltételeket biztosíthatja a termelő, így a biztonságos, magas termés alapjai garantáltak.

Read more...

Az aratás után a tarlóbontás nagyon sok termelő számára rendkívül fontos. A sikeres tarlóbontáshoz az első lépés az aratás, azaz milyen tarlót és milyen szecskázást hagytunk a kombájn mögött. A következő a tarlóhántás, majd a tarlóápolás, mennyire tudjuk a növényi maradványokat, ezen felül a kihullott magvakat bekeverni, és ezután, vagy lehet, hogy éppen a legfontosabb, a talaj élet, a bacik, amik lebontják a szalmát. A nagyon intenzív talajművelés, forgatás és az állandó nagy dózisú műtrágya csökkenti a talajéletet. Ezt úgy lehetne ellensúlyozni, hogyha egyre többen takarónövényeket is használnának. Természetesen a víz az úr, de ki lehet találni olyan takarónövény kombinációkat, a vetésforgónak megfelelően, amelyek nem visznek el annyi vizet a talajból, hogy a kultúrnövény később megsínylené azt. Ezt teszik a NoTill-es termelők is. 

A tarlóhántásnál a Joker rövidtárcsával már sekélyen, teljes átfedéssel tudunk dolgozni. Ez azt jelenti, hogy a kihullott magvakat úgy tudjuk sekélyre keverni, hogy mellette teljes keresztmetszetben megszüntetjük a kapillaritást, a kipárolgást.

Read more...

Az évet relatív jó eredményekkel zárták a kukorica termelők. A termések is jók voltak és az ára is megugrott. Természetesen mindez nem sokat segít azon termelőknek, ahol alacsony maradt a termés és előre le is szerződték. Na de nézzük meg, hogy a jövőben mit tudunk tenni azért, hogy a lehetőségeket maximálisan kihasználva a lehető legnagyobb termést érjük el.

Miből tevődik össze a kukoricatermés?

Az első és egyik legfontosabb, a növény/m2, ezt területi adottságoknak megfelelően kell beállítani. Az utóbbi időben nagyon sokat hallunk a precíziós gazdálkodásról, itt lehetne is használni. A talajminták és a hozamtérképek összefésülésével nagyon jól meg lehet határozni a termesztési zónákat, hogy hová mennyi növény kerüljön. A differenciált vetést pedig a Maestro vetőgép a terv alapján el is végzi. Azonban a beállított tőszám meg is kell jelenjen a földön.

Read more...

A bio vagy hibrid mezőgazdaság gépe a gyomfésű. Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak a biogazdaságok használják, hanem a hagyományos technológiában gazdálkodók is.

Vajon miért éri meg egy konvencionális farmnak a gyomfésű alkalmazása?

A gyomfésű használata egyszerű, ellenben nagyon oda kell figyelni, hogy mit, mikor csinálunk, mert akár tetemes kárt is okozhatunk. Ha nem megfelelő időben végezzük ezt a munkamenetet (a növény kicsi, a gyökere még nincs megerősödve), akkor nagyon sok kultúrnövényt szedünk ki a gyomokkal együtt.

A Horsch Cura 12, 15, 24 m-es lehet és nagyon egyszerűen állítható. A gyomfésű fogak egyenként spirálrugóval vannak kifeszítve, a fogra ható erőt fokozatmentesen, hidraulikusan tudjuk állítani.

Read more...

A Horsch a hagyományos talajművelő és vetőgépek mellett az elmúlt években kifejlesztette a ProfiBio névre hallgató termékcsaládot. Mit is takar ez a név?

Régebben kapáltuk a kukoricát, répát, napraforgót, aztán a gépesítéssel sorközműveltük. Az utóbbi időben megjelentek azok a sorközművelők, amelyek nemcsak a sor közét művelik, hanem a sorba is benyúlnak.

A Horsch sokat és sokáig figyelte a biotermelőket: mit és hogyan csinálnak, hogy lehet vegyszer nélkül tisztán tartani a földeket, miként lehetne a hagyományos és a biotermesztést összeboronálni. Ennek az összehangolásnak az eredménye a Hibrid Mezőgazdaság és természetesen kell hozzá a vas is.

Read more...