MACHEREY-NAGEL talajvizsgáló minilaborok

A több mint 100 éves múlttal rendelkező német MACHEREY-NAGEL GmbH. & Co. KG termékei hazánkban is jól ismertek a laboratóriumi és üzemi felhasználók körében. A főbb termékcsoportok a szűrőpapírok, szűrőkartonok, különféle szűréstechnikai termékek, tesztpapírok, tesztcsíkok, műszeres gyorsteszt készletek, különféle gyorstesztek vizuális és fotometriás kiértékeléssel, fotométerek, termoblokkok, reflektométerek és biológiai tesztkészletek.

Az elmúlt évben a meglévő hordozható, felhasználási területekre célorientáltan összeállított tesztkészletek, mobil mérőkészletek ill. mérőkofferek választéka jelentősen bővült és valamennyi típus új megjelenési formát kapott, illeszkedve a mai technikai színvonal lehetőségeihez.

Most a helyszíni talajelemzésre kifejlesztett két különféle kivitelű koffer-készletet mutatjuk be, melyeket gyakran használnak kisebb-nagyobb bővítéssel mobil hulladék-elemzési feladatokra is.

Sokféle módon használja az ember a talajt, és ez által beavatkozik a természetes körforgásba. A föld, mint építési terület kirekesztődik a biológiai rendszerből. Mint mező- és erdőgazdasági parcellát, kiskertet, legelőt, vagy mint ugart sokrétű biológiai, kémiai és klimatikus hatások és változások érik.

Ahhoz, ahogy egy biológiailag aktív talaj a sokoldalú ökológiai feladatait el tudja látni, óvni és gondozni kell. A legbiztosabb és egyúttal ökológiailag legkívánatosabb előrejutást mindenekelőtt a talajállapotot alapvetően jellemző paraméterek analitikai meghatározása jelenti.

A modern gyorsanalitika lehetőségei olyan optimális feltételeket nyújtanak ehhez, melyek évekkel ezelőtt még nem voltak kivitelezhetőek.

A tápanyagtartalom, vagyis hasznosítható nitrogén-, foszfor- és kálium tartalom éppúgy, mint a pH érték ma már egyszerű és megbízható módon saját kezűleg is meghatározható a talajból.

 • Kell a talajt trágyázni?
 • Milyen trágyával?
 • Milyen mennyiséggel?
 • Tanácsos-e meszet adagolni?
 • Milyen mértékben?
 • Kell-e talaj lazítószert bekeverni?

Valamennyi fenti kérdésre határozott választ kap most a MACHEREY-NAGEL cég VISOCOLOR® talaj-vizsgáló készletének használatával, melyet speciálisan talajvizsgálatokra fejlesztettek ki ill. állítottak össze.

Ez a talajvizsgáló koffer egy komplett kivitelű mini laboratórium, melynek alkalmazásával, – kémiai ismeretek nélkül is – bárki biztos analízis értékek birtokába juthat. Ez a hordozható laboratórium tartalmazza talajkivonatok készítéséhez szükséges összes reagenst, eszközt és tartozékot a

 • Foszfor (P)
 • Kálium (K)
 • Ammónium, nitrát és nitrit (N), valamint a
 • Talajszerkezet és pH meghatározásához.

Talajanalízis könnyedén

 • Egyszerű minta-előkészítés
 • A talajok tápanyag-komponenseinek gyors meghatározása
 • Kényelmes és megbízható analízis közvetlenül a helyszínen

Univerzális alkalmazhatóság

A talajvizsgáló koffert a laboratóriumban vagy terepen végzett talaj-analízis gyors, egyszerű és megbízható végrehajtására fejlesztették ki. Az analízist megelőzően a talajban lévő komponenseket kalcium-klorid (CaCl2) oldattal, ill. kalcium-acetát-laktát (CAL) oldattal végzett extrakcióval oldott formába kell hozni.

Amennyiben a helyi előírások vagy szabványok ill. geológiai adottságok megkövetelik, lehetséges az extrakciót a fent említett két oldaton kívül más oldattal is elvégezni. A talajvizsgálati koffert különféle más VISOCOLOR® reagensekkel lehet kiegészíteni. Kérjen külön tájékoztatást, amennyiben speciális mérésekhez extraháló oldat összetételre igényel információkat.

A talaj paramétereinek meghatározása kolorimetriás gyorstesztekkel, fotométerrel ill. egyszerűen használható tesztcsíkokkal történik. Ezek az analitikai módszerek a talaj tápanyag-tartalmának gyors kiértékeléséhez elegendő pontosságot biztosítanak. A reagensek eltarthatósága minimum 18 hónap.

A VISOCOLOR® TALAJKOFFER terepen és laboratóriumban egyaránt gyors eredményt szolgáltat valamennyi fontos talaj-összetevő komponensről, a vizsgálatok végrehajtása igen gyorsan elsajátítható.

A VISOCOLOR® TALAJKOFFER egy diplomata táskánál alig nagyobb, hab bélésű ütésálló kofferben elhelyezett mérőkészlet, a talaj-vizsgálatok végrehajtásához szükséges valamennyi eszközt tartalmazza a mintatároló edénytől a lapáton, szitán és mérlegen át egészen az egyes komponensek gyors-méréséhez szükséges tesztkészletekig.

A talajvizsgáló koffer-készlet kétféle kivitelben rendelhető:

 • vizuális kiértékeléssel (M931.601) és
 • fotométeres kiértékeléssel (M934.220)

Talajkoffer vizuális kiértékeléssel

Talajkoffer fotométeres kiértékeléssel


Egyéb mérési feladatokra, különféle speciális összeállítású minilaborok is rendelhetők.

Elérhetőségek:

Cím: 1161 Budapest, Kossuth Lajos u. 29.
Telefonszám: 1/470-0125
Honlap: www.aktivit.hu
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövessen minket, s további agrárpiaci információinkat:

Last modified on hétfő, 23 szeptember 2019 10:25
Rate this item
(0 votes)