Horsch Focus – Intelligens vetés

Horsch Focus repce vetésben Horsch Focus repce vetésben

A növénytermesztés az egyik legszebb hivatás e világon. A tavaszi kikelettől az őszi rozsdásodásig átalakuló természet több évtized alatt sem nagyon ismétlődik. Mindig azt halljuk az öregektől, na, még ilyen se volt! Nincs két egyforma év, és ez a szépsége az egésznek. Hasonló igen, de egyforma nem. Így a gazda folyamatosan ötletel, megújul, és új, innovatív dolgok bevezetésére „kényszerül”. Néhány éve Magyarországra hozták Amerikából a StripTill technológiát kukoricába. Van, aki hitt és hisz benne, van aki nem. Többen vásároltak is gépet, meggyőződésből, kíváncsiságból, és napjainkban azt látjuk, hogy nemcsak a kukoricában használják, hanem pl. a repcevetésben is.

A Horsch egy innovatív gépgyártó, és nagyon sokféle vetőgéptípussal rendelkezik, a forgó-boronástól kezdve a NoTill technológiáig. A vetőgépek a helyi adottságokat célozzák meg, és az agronómiai kívánalmakat elégítik ki.

Ilyen a Focus vetőgép is. A repce vetése állt a fókuszban és ennek a növénynek az agronómiai kívánalmai. A karógyökér akadálymentesen tudjon hatolni lefelé, mert a kisebb talajtömörödés is már eltéríti a gyökeret, ami terméscsökkenésben jelentkezik. A Focus egy StripTill vetőgép, ahol a talajművelést és műtrágyázást néhány pillanat múlva követi a vetés. A művelőkapák két gerendelyen helyezkednek el, egészen 25 cm mélyen tudják lazítani a talajt, és egyben műtrágyáznak is. Az 5 000 literes tartály két részre van osztva, így kétféle műtrágyát is ki tud juttatni, valamint a 400 literes tartályból a repcét adagoljuk. A műtrágyát sekélyen vagy mélyre vagy a kettő kombinálásában helyezzük a talajba, annak függvényében, hogy korai vagy késői vetésről van szó. Minden kapa nyomában halad egy nagy átmérőjű gumikerék, ami zárja és tömöríti a lazított talajt, valamint utat képez a vetőcsoroszlyák számára. Repcevetésnél a kapa/kerék nyomában egy csoroszlya van, így a karógyökér gond nélkül, tömörödésmentes tud a talajban fejlődni, gabonavetésnél pedig egy kapa mögött két vetőcsoroszlya halad.

A hárompont-függesztésű Focusnál az apró-magvető egységet cserélni tudjuk a Maestro kukoricavető egységgel. Ebben az esetben a kapák nyomában a szemenkénti vetőegység halad, és hasonló elven, mint a StripTill technológiánál, a sor alá műtrágyázunk. Tavasszal egy picit másabb ez a vetés, mint a hagyományos StripTill, ugyanis általában a talaj jóval nedvesebb szokott lenni, mint ősszel, így nagyon oda kell figyelni, hogy nehogy nagyot hibázzunk. A laza, homokos földeken tud könnyebben működni a tavaszi vetés, ill. szenázs után!


Focus és Maestro kapcsolat szenázs után 

A „focusos” repce erőteljesebben tud fejlődni, és ezáltal egy nagyobb gyökérzetű növény megy a télbe. A tavaszi szárazságot is sokkal jobban tűri, átvészeli, mivel mélyebbre ható gyökérzettel tovább kap nedvességet, és a mély-műtrágyázás eredményeként tápanyagot. A tavaszi kapás kultúrák vetésénél a Focus és Maestro vetőgépek kombinálásával időt és energiát tudunk megspórolni, ezenfelül a talajnedvesség-veszteséget lecsökkentjük a minimálisra. Itt egy menetben történik a mély talajművelés, műtrágyázás és vetés. A műtrágya a vetési zónába sekélyre és mélyre került kijuttatásra, így irányítjuk a majdani kukorica, cirok gyökerét a minél mélyebbre való hatolásra és a későbbi esetleges szárazság jobb tűrésére.


Cirok mag nedves talajba került  rozs szenázs tarlón 
 

A Focus egy olyan vetőgép, amely bárhol megállja helyét, és a több művelet egyben történő elvégzésével időt, energiát és főleg nedvességet spórolunk!

Információ:

Kelet-Magyarország:
Barabás Zsolt 20/618-7191

Nyugat-Magyarország:
Szász Zoltán 30/743-0302

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on vasárnap, 24 január 2021 16:37
Rate this item
(0 votes)

Media