Horsch Cruiser – a sokoldalú sekély talajművelő

A Horsch a Cruiserrel a sikeres Terrano és Tiger szántóföldi kultivátorok után megalkotta a sekély talajművelés kultivátorát.

A hatgerendelyes vontatott kivitelű Cruiser nagyon intenzíven műveli a földet, 15 cm kapahúzás-távolsággal, így egy sorban 90 cm a kapaosztás, és a 60 cm hasmagassággal ez az egyik legnagyobb áteresztőképességű sekély kultivátor. A hat kapasor nagyon sokáig tartja bent a földet és a szármaradványokat, így nagyon jó az egyengető- és a szalmaterítő képessége. Tavaszi művelet során a mulcsos talajművelésnél nincs gond azzal, hogy az esetleges nagyobb kukoricaszárak, amelyek még a föld felszínén vannak, eltömnék a gépet. A tarlóhántás vagy tarlóápolás is gond nélkül elvégezhető.

Általában a tarlóápolásra szokott megnőni kissé az árvakelés, de ez sem okoz gondot a Cruisernek. A keskeny, 5-8-10 cm kapaorrbetétek cserélhetők a 20 cm-es lúdtalpkapával, és ezzel a teljes átfedésű munka elvégezhető, így az árvakelésnek sincs esélye tovább élni.


A nagyra nőtt árvakelés sem okoz gondot – SteelFlex henger.

A kapamező mögött egyengető tárcsasor rendezi a földet a különböző típusú hengerek előtt. A Cruiser 5 és 6 XL-ben 7 féle hengert találunk azért, hogy különböző talajtípusokhoz a legmegfelelőbbel tudjuk a gépet felszerelni. A nehéz talajokra ajánljuk a SteelFlex hengert, a laza talajokra a dupla RingFex hengert. A legújabb fejlesztésű OptiCover henger nagyon finom aprómorzsás talajt képes előállítani. Akár szántáson használva is kitűnő a talajfelszín minősége. Tavaszi magágykészítésre kukorica-, napraforgóvetés elé optimális azok számára is, akik korábban kombinátorral végezték ezt a munkát.

 
OptiCover henger

A Cruiser mélységállítása a mellső támasztókerekeken, ill. a hengeren történik. Ennek következtében a munkagép egy nagyon egyenletes felületet hagy maga mögött, mivel a traktor billegéseitől teljesen függetlenítve van. A vonórúdon keresztül közel 1,5 t súlyt tud a traktor függesztőszerkezetére átadni, így még jobb a vontatási teljesítmény. A kapaszárak 150 kg-os előfeszítésével biztosítja a pontos mélységtartást 15 cm mélységig, és biztosított a 20 cm magas kiemelkedési magasság.

 
A 150 kg-ra előfeszített kapa teljes átfedéssel mindent kivág

Azáltal, hogy a kapák előre vannak feszítve, a változó talajminőségek sem okoznak gondot; ezt úgy lehet elképzelni, mintha kis TerraGrip kapatartók lennének minden egyes kapához beépítve. A beállított mélység tartásával tökéletes altalajvágást tudunk elérni, így a tavaszi magágykészítésnél egy egyenletes magágytalpat kapunk, egyenletes mélységben van a nedvesség, így a vetés után egyenletes a kelés. A tarlóhántással vagy tarlóápolásnál pedig úgyszintén nem szárítjuk ki a földet.

 
Az OptiCover henger munkája

A Cruiser egy olyan univerzális sekély szántóföldi kultivátor, amelynek segítségével a nyári, őszi és tavaszi sekély, intenzív talajművelések bármilyen körülmények között magas minőségben elvégezhetők!

Információ:

Kelet-Magyarország: Barabás Zsolt 20/618-7191

Nyugat-Magyarország: Szász Zoltán 30/743-0302

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Last modified on vasárnap, 24 január 2021 16:45
Rate this item
(1 Vote)

Media